tirsdag den 24. marts 2015

Chiafrø - Fakta om Chia Frø

Mange af jer kender sikkert til hørfrø, og har hørt at de er en god kilde til Omega 3 fedtsyrer, især hvis man ikke er til fisk, så kan disse frø være en af de bedste kilder til Omega 3. En anden god kilde til Omega 3, er Chiafrø, et relativt nyt produkt her i Danmark og sikkert også en af grundene til at mange endnu ikke har hørt om det. Lige som Q10 og Kreatin, er chia frø ved at blive et meget brugt kosttilskud inden for helse. Udover Omega 3, så indeholder chia frø faktisk en hel række nyttige ting, så lad os tage et hurtigt kig på disse.

Omega 3 fedtsyrer
Som nævnt i starten, så er Chiafrø en rigtig god kilde til disse essentielle fedtsyrer. Faktisk næsten lige så god som Hørfrø. Omega 3, er en af de sunde typer af fedt, som kroppen har brug for får at virke. Flere studier viser at et dagligt indtag af disse typer af essentielle fedt, som Omega 3 (ikke at forveksle med Omega 6), EPA/GLA osv. kan være med til at sænke ens kolesteroltal, og dermed mængden af fedt i blodet. Umiddelbart lyder det måske lidt som at bekæmpe ild med ild, men man skal huske på at der er de gode fedtstoffer som kroppen skal bruge, og så de dårlige som kroppen ofte vælger at lagre som fedt hvis man får for meget af dem.

Kostfibre
Chiafrø har også et stort indhold af kostfibre. Som i sikkert ved, så er kostfibre med til at gøre at man føler sig mere mæt når man har spist, men også medvirkende til en bedre fordøjelse. Dette og så det specielle stof Tryptofan, som findes i Chiafrø, så mætter de faktisk rigtigt godt. Den store mængde af kostfibre, er også med til at gøre at maden bliver optaget lidt langsomere i kroppen, og dermed undgår man de store stigninger i ens blodsukker.

Kalcium og Fosfor
2 af de mineraler som er vigtigst for stærke tænder og knogler, er Kalcium som vi ofte finder i mælkeprodukter, og Fosfor, finder man også i Chia frø. Så drikker man ikke ret meget mælk, så kan en god potion af disse små frø, være en god kilde til at få lidt ekstra af disse mineraler ind. Udover Fosfor og Kalcium, indeholder chiafrøene også Mangan som flere studiner typer på også er med til at give stærke knogler.

Protein
Spiser man ikke kød, æg eller drikker mælk,så kan det ofte være svært at få den mængde protein som kroppen har brug for. Dette problem kan måske også løses ved at spise nok Chiafrø, da disse har et relativt stort indhold af proteiner.

Som i kan se, så er der faktisk ret mange gode ting i de her små frø, og sikkert også en af grundene til at mange kalder chiafrø for "Super Frø". Deres popularitet er meget stigende lige for tiden, og bestemt ikke uden grund. Selv bruger jeg ofte chia frø i madlavningen, f.eks. tilsætter jeg dem til gryderetter eller bruger dem i stedet for sesam i bageværk. Ud over at være ret sunde, så smager de faktisk også helt ok. Nu skal det hele jo ikke lyde som en lang salgssmørre, men det er nu alligevel bestemt et produkt som jeg vil anbefale folk at spise noget mere af, og som kan være med til at give lidt mere sundhed i ens liv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar